Sådan tager du skærmbilleder på din Windows-pc

Sådan tager du skærmbilleder på din Windows-pc

Sådan tager du skærmbilleder på din Windows-pc

Screenshots kan være rigtig praktiske. Du kan bruge dem til at vise din bedsteforældre, hvordan du bruger en ny app. Du kan bruge dem til at sende et skud af den mærkelige fejlmeddelelse til din virksomheds IT-afdeling. Du kan bruge dem til at fange tweets, før de forsvinder ned i det sorte hul og bliver slettet. Så hvis du har brug for at tage et screenshot eller to, så er her er en hurtig og enkel guide til at tage skærmbilleder på din pc.

Windows 10s nuværende screenshot-værktøj hedder Snip & Sketch; det erstatter det forrige app Klippeværktøj. (Af en eller anden grund besluttede Microsoft på et tidspunkt at kalde skærmbilleder “snips”.) Der er et par måder at få adgang til Snip & Sketch.

Først kan du skrive “klip” i Cortana-søgefeltet; når “Snip & Sketch” kommer op, skal du klikke på det. Du ser nu på appens hovedvindue, som har en række ikoner øverst. Den blå knap øverst til venstre lader dig enten straks tage et skærmbillede eller indstille en forsinkelse på 3 eller 10 sekunder. Klik på den for at komme til appens lille kommandolinje, som vises øverst på skærmen.

Den anden (og hurtigere) måde er blot at trykke på Windows-logo-tasten + Shift + S, som straks bringer dig til den samme kommandolinje.

Fra venstre til højre giver knapperne på kommandolinjen dig mulighed for at markere et rektangulært område til dit skærmbillede, et fritformningsområde, et specifikt vindue eller et fuldskærmsbillede. Så snart du enten har markeret det område, der skal klippes, eller klikket på knappen for et vindue eller fuldskærmsudklip, tages skærmbilledet. Den gemmes automatisk som en PNG-fil og placeres i mappen Pictures / Screenshots.

En miniaturebillede af klippet vises i nederste højre hjørne i et par sekunder; du kan klikke på den for at bringe den ind i den fulde Snip & Sketch-app til redigering, f.eks. tilføjelse af linjer og tekst eller beskæring. (Hvis det forsvinder, før du har en chance for at klikke på det, skal du bare søge efter appen Snip & Skitch.) Appen giver dig også mulighed for at dele billedet eller gemme det som en PNG-, JPG- eller GIF-fil.

Du kan ændre nogle af indstillingerne for Snip & Sketch – f.eks. Om appen skal spørge, før den gemmes – hvis du går ind i appen, skal du klikke på de tre prikker i øverste højre hjørne af appen og vælge “Indstillinger”.

Hvis du har virkelig travlt, kan du tage et skærmbillede på hele skærmen ved blot at trykke på Windows-logo-tasten samtidigt med PrtScrn (eller PrtSc) -tasten. Billedet gemmes i mappen Billeder / skærmbilleder som en PNG-fil.